Йорданов: Ще стане ясно защо излязохме от управлението, коалицията свърши и полезни неща

Заместник-председателят на ИТН нарече "поредната партенка" тезата за съвместно явяване на ИТН с ВМРО на предстоящите избори

06.08.2022 | 15:20 Редактор: Теодора Патронова
Йорданов: Ще стане ясно защо излязохме от управлението, коалицията свърши и полезни неща

Министърът на енергетиката Александър Николов на няколко пъти е предлагал на Министерски съвет "България да премине на същата схема, по която работят германците, гърците и италианците" с "Газпром", но Асен Василев е отказвал. Това обясни заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

"Тогава цената, дебело ще подчертая, щеше да е същата, каквато ни е по договор, а не с 30 и кусур процента по-скъпа, както е сега. Асен Василев спира това на Министерски съвет, той е твърдо против и отказва да се случи това. Тогава Министерство на енергетиката няма друг начин, освен да купува газ през посредници, отново руски газ, само че с 30% отгоре", поясни той.

Според Йорданов, Николов е опитвал да минимизира щетите, колкото може. "Тогава бяхме коалиционни партньори и не вървеше да се избиваме едни други пред хората", коментира заместник-председателят на ИТН.

Шефа на КЕВР го назначихме в името на коалицията, допълни той. "Ние се примирихме в името на коалицията да гласуваме за шеф на КЕВР един човек, който не отговаря на никакви условия по конкурса", изтъкна Йорданов.

"Това им е манталитетът – да те обвиняват, че си поддръжник на ГЕРБ или ДПС, на седемте джуджета и Снежанка, ако им посочваш някои грешки. Пред тази дилема какво правиш? Приемахме тези щети", заяви заместник-председателят на ИТН. По думите му каквото и да са обещали като поведение, е било спазено, "дори да носи политически щети".

"Вижте колко странно беше! За пред хората и по споразумение министерствата бяха парцелирани. Практически обаче министър-председателят и основно финансовият министър се месеха изключително грубо в работата на почти всички министерства, особено в регионалното развитие и енергетиката. (…) Реално те блокираха едно цяло министерство за 8 месеца, а на всичкото отгоре имаха наглостта да обвиняват Гроздан (Караджов) и нас за нещо, което те правеха. Те сложиха две комисии, те забавиха плащанията, той реално не се е разплатил, а те го обвиняват в корупция", коментира заместник-председателят на ИТН.

"Освен глупостите, които свърши това управление, в което участвахме и ние, и особено нещата, които натвориха ПП-тата, като цяло това коалиционно правителство свърши и полезни неща, не са вършени само лоши неща", направи равносметка Йорданов.

"Сега има служебен кабинет. Много неща на ПП-тата ще излязат. Много неща ще станат ясни. Защо сме излезли най-малкото", смята той. Никой не обича предателите - използват ги като инструменти, а след това ги изхвърлят с отвращение, отбеляза заместник-председателят на ИТН относно разцеплението в парламентарната група на ИТН в последния парламент, съобщи БНР.

Йорданов нарече "поредната партенка" тезата за съвместно явяване на ИТН с ВМРО на предстоящите избори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК