Едни не разбрали, други нарочно не носят маска и нарушават мерките

Носенето на маски на закрито е задължително в столицата и няколко по-големи града

05.08.2022 | 19:19 Редактор: Ирена Бакърджиева

Според експертите при сегашната вълна разпространението на Ковид-19 става на закрито. В България няколко области въведоха задължително носене на маска на закрито.

Ефектът от по-строгите Ковид мерки в някои области вече е налице, казват експертите.

"Ние виждахме, до преди седмица случаите се увеличаваха експотенциално, много бързо, така че въвеждането на мерките е нещо много разумно. Сега, за разлика от предишните пъти, се въвеждат навреме. 80-90% от разпространението на вируса става на закрито - градски транспорт и заведения", посочва епидемиологът д-р Петър Марков.

"Важно е да се носят маски, когато има много вирус наоколо. Когато сме навън - това е много по-малко важно. Когато има силно разпространение на вируса, би трябвало навсякъде на закрито да се носят маски", добавя той.

Носенето на маски на закрито е задължително в столицата и няколко по-големи града. Във Варна те трябва да се носят и в градския транспорт. Проверките на РЗИ показват, че нарушители не липсват.

"По време на пандемия трябва да се носят маски, трябва да има ред, но повечето проверени спазват мерките. Проверките показаха, че хората спазват, клиентите също са запознати със съответните изисквания. Много малко нарушители са констатирани за носене на маски на закрито", съобщиха от РЗИ.

Очакванията на епидемиолозите са през есента броят на заразените да се увеличи заради по-студеното време.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК