Гълъб Донев създаде междуведомствен щаб за решаване на енергийната криза

Министърът на енергетиката Росен Христов съобщи, че газ до края на годината няма

03.08.2022 | 19:17 Редактор: Теодора Патронова

Създадох междуведомствен щаб за решаване на енергийната криза, съобщи служебният премиер Гълъб Донев на извънреден първи брифинг в Министерски съвет.

Междуведомственият кризисен щаб за енергетиката ще има задачата да предложи и намери решения за доставките на природния газ и сигурност за цените на газа и горивата. Щабът ще се ръководи от вицепремиера Христо Алексиев. В него ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на браншовите асоциации, ДАНС,  КЕВР, работодателите и синдикатите.

Донев подчерта, че той лично ще изпълнява контрола по изпълнението на задачите. Щабът ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни.

Министърът на енергетиката Росен Христов съобщи, че газ до края на годината няма. Има само до месец септември.

"За прословутите 7 танкера - те са на ниво оферта - 3 тази година, 4 следващата година, но няма слотове за доставката в България. Търсят се да се закупят, но това ще оскъпи природния газ, а през последните дни газът, който постъпва от Азербайджан и за който се казваше, че е значително по-евтин, вече е по-скъп", обясни той.

Служебният министър поясни, че "Булгаргаз" е изпаднал в тежко финансово състояние, не може да разплати дори тези количества, търси се начин за оздравяване на дружеството. Росен Христов информира, че се търсят начини за рефинансиране на „Булгаргаз”.

Подготвяме търг за доставка на втечнен газ, за да задоволим нуждите до края на годината или поне до края на отоплителния сезон, добави още министърът.

Премиерът Гълъб Донев увери, че ще се направи всичко възможно да се предотврати енергийна криза.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК