Служебният кабинет трябва да осигури газ за зимата, правителството е оставило трудно наследство

Подводни камъни са заложени и в актуализирания държавен бюджет за тази година, смятат експертите Гълъбов и Колев

03.08.2022 | 13:56 Редактор: Теодора Патронова

Осигуряването на газовите доставки за предстоящия отоплителен сезон вече беше очертано като един от основните приоритети пред новия кабинет.

Изпълнението на този приоритет ще бъде свързано с редица важни ходове, смятат политически анализатори.

"Руската страна ли спря газа за България или България маневрира зле, не предоговори и се озова пред атакувана позиция? Много е важно да се разбере колкото се може по-бързо, защото може да ни коства много. През 2014 година Руската федерация ни осъди в Париж и ние си платихме. Лошото е това, че след псевдорусофилията се крият едни много добре организирани интереси, които винаги са готови да жертват българския интерес в полза на руския", коментира политологът доц. Антоний Гълъбов.

"Що се отнася до газа като индикатор за клякане към Русия, това са смешни работи, но е добре да осигуриш доставките и то на възможно най-добри цени. Да, моето убеждение е, че трябва да работиш за това, което можеш да получиш като втечнен газ и това, което можеш да получиш от "Газпром", смята социологът Кольо Колев

И въпреки че все още няма категорична позиция на служебния кабинет за курс към възстановяване на доставките на синьо гориво от "Газпром", надеждите са, че новите министри ще запазят добрия тон в дипломатическите отношения.

"Ти или си путинофил или си демократ. А чакайте сега – нито съм изцяло едното или съм изцяло от другото. Аз съм по принцип да няма война. Аз съм и за ЕС и за НАТО, и да си имаме нормална дума и с Турция, и Сърбия, и с голямата мечка, защото тая мръсна вълна ще отмине. Дано да имаме късмет, защото подозирам, че това служебно правителство няма да управлява само два месеца", поясни Колев.

"Истината е, че отишлото си вече правителство остави наследство, което е като задача за планинско ориентиране за новите министри – да се опитат да открият откъде е, кое къде е скрито", обърна внимание Гълъбов.

Подводни камъни вероятно са заложени и в актуализирания държавен бюджет за тази година, смятат експертите, тъй като служебните министри поемат план-сметката с редица неразплатени разходи.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК