Въпреки поверието, спокойно море на Илинден, първото мъртво вълнение е през юни

Недостигът на спасителите по морето се компенсира със студенти

02.08.2022 | 19:40 Редактор: Теодора Патронова

Плажовете край Бургас посрещнат този Илинден, необичайно със спокойно море и зелен флаг. Спасителите казват, че през последните две години сезоните се променят и "морето се обръща" по-рано.

Необичайно за 2 август, когато честваме Илинден по стар стил, плажовете на Юг от Бургас посрещат туристите със зелен флаг. Поверието гласи, че днес морето се обръща и взема жертви.

"Както си работим всеки ден, така си работим и на Илинден, и по старому, и по новому! Така сме и от първия до последния ден, аз не знам защо хората се притесняват и все питат - какво ще става днеска, какво вълнение ще има, морето взимало хора", коментира ст. спасителят на плаж Крайморие Васил Алексиев.

Спасителите казват, че през последните две години сезоните се променят и първото мъртво вълнение е още през юни. Появява се и през септември.

"Когато дойдат първо на плаж, дори и да не са за първи път, да разговарят със спасителя, защото морето е динамично, то е един жив организъм и някъде може да има дънна яма, може в този период да се е появило течение", каза  Николай Димитров от Асоциация на концесионерите на плажове.

За разлика от преди обаче, когато мъртвото вълнение е продължавало 7-8 дни, сега още на третия ден морето е спокойно, коментират спасителите.

"Винаги след голяма ветрова вълна, винаги има мъртво вълнение. Това е остатъчната от ветровата вълна, тя е тъй нареченото мъртво вълнение", обясни Алексиев.

Верка живее в Австрия от години, но лятото идва на българското море. Знае за поверието.

"Независимо дали е Илинден или не, трябва да се внимава с водата и морето", подчерта тя.

Недостигът на спасителите по морето тук е компенсирано със студенти. Самият концесионер е подновил книжката си за спасител, за да помага, когато е нужно.

А на този плаж всяка сутрин започва с инструктаж и тренировка на спасителите Сега те се подготвят за национално състезание през месец септември.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК