"Булгаргаз" поиска 60% увеличение на газа: Идва ли шоково поскъпване за потребителите?

"Аз искам да подчертая, че "Топлофикация" не направи нищо", каза Иван Хиновски

02.08.2022 | 20:10 Редактор: Ваня Кузманова

Поскъпване на природния газ с 60% поиска "Булгаргаз" за август. А министерството на енергетиката прие новия си министър с висящите въпроси за осигуряването на енергийния баланс на страната. 

Още с първото си влизане в Министерството на енергетиката новият началник Росен Христов извади горещия картоф - исканото увеличение от 60% от "Булгаргаз". До него да му предаде министерският пост беше и предшественикът му Александър Николов. Христов обаче беше лаконичен. Така въпросите дали ще се възобнови договорът с "Газпром" и какви ще са действията на служебния кабинет за трите танкера с американски газ останаха без отговор. 

Исканото увеличение за август от "Булгаргаз" значи едно - сериозен шок за индустрията и топлофикациите, и поредно поскъпване за потребителите, заяви енергийният експерт Иван Хиновски. 

"За топлофикациите значи твърдо поскъпване до края на сезона, дано да е последното голямо. Ще получат някъде между 15 и 20% повишаване на топлинната енергия, е моята прогноза, като се базирам на опита досега", посочи енергийният експерт Иван Хиновски. 

Очакванията са исканата от "Булгаргаз" цена на природния газ от близо 298 лв. за мегаватчас за август, да се запази, което значи труден отоплителен сезон за всички. 

"Аз искам да подчертая, че "Топлофикация" не направи нищо", каза той. 

Хиновски е категоричен, че не може да се очаква много от служебното правителство, а броят на посредниците на газ трябва да се сведе до един. 

"Министърът на енергетиката отчита главоломни успехи. Грешен подход без енергийна дипломация. През "Турски поток" влизат 100% от потребностите на газ за България, изнасяме дори за Украйна, но той не е чрез договора на "Булгаргаз", а на търговци, които продават на "Булгаргаз", каза Хиновски. 

По думите му очакваният природен газ от трите танкера и азерският ще осигурят едва половината от потребностите на България за последното тримесечие на годината. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК