Какви послания отправиха Кирил Петков и Гълъб Донев към служебния кабинет?

Досегашният премиер отчете свършеното до момента

02.08.2022 | 18:40 Редактор: Петя Кръстева

Бившият премиер Кирил Петков успокои служебния министър-председател Гълъб Донев, че не оставя заложени мини и клопки, които да отклонят вниманието на новото правителство от организацията на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

"От името на нашето коалиционно правителство ви предавам управлението на страната. Преди всичко искам да отбележа, че противно на условията за апокалипсис - в страната няма такъв", обърна се той към своя наследник.  

Петков отчете свършеното до момента, като наблегна на социалните мерки, компенсациите за бизнеса и диверсификацията.

"С пускането на газовата връзка с Гърция още от края на септември хората могат да усетят поевтиняването на цените. Създадохме и условия за получаване на количества газ, които да стигнат до пролетта. Няма да се наложи да гасите пожари в социалната система, за първи път извадихме пенсионерите над прага на бедността", подчерта той и предупреди служебните министри да внимават с корупцията. 

По думите му кабинетът е свален толкова бързо, защото е  ударил по схемата за милиарди, източени от пътно строителство, от граничния контрол, от жп транспорт.

От своя страна, новият премиер Гълъб Донев се обърна към служебните министри и ги посъветва да не се откъсват от хората, докато са във властта. 

"Пожелавам ви характер, смелост и мъдрост, за да отстоявате с всеки свой подпис и решение националния интерес на България", призова той.

Като основни приоритети Донев посочи преодоляването на високите цените на природния газ, горивата, нивото на инфлация и проблема с поддръжката на пътища. 

"Очаквам от всеки от вас умни решения с мисъл за всеки български гражданин", обобщи служебният премиер. С аплодисменти и ръкостискания кабинетът "Петков" предаде властта на кабинета "Донев". Официалният червен килим беше прибран до следващото си разстилане след изборите.

Вижте повече в репортажа на  Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК