Ръст на цените и недостиг на дървата и пелетите, все по-голямо е търсенето на климатици

Очакванията на търговците са в началото на отоплителния сезон да се увеличи търсенето и на печки и радиатори

02.08.2022 | 19:22 Редактор: Теодора Патронова

Освен при цените на газа, сериозно увеличение се наблюдава и при цените на дървата и пелетите. Голяма част от продавачите алармират, че има и недостиг. На този фон по-високи цени и на климатиците. 

Маринела Маринова и съпругът и работят на минимална заплата. Семейството им се отоплява на дърва, но тази година трудно ще могат да си го позволят. За камината са им необходими 5 кубика дърва, като в момента цената на един кубик е 180 лв., което е с 30 лева повече от миналата година. 

Драстичното поскъпване на газа ще се отрази сериозно на топлофикационните дружества. За да оцелеят ще са им необходими сериозни компенсации.

"На сметките на абонатите няма да се отрази, защото техните цени са определени от първи юли, а целият този минус остава за сметка на топлофикациите. Единственият вариант е продължаване на системата с компенсациите и те да бъдат адекватни на новите цени на газа", смята Кремен Георгиев.

Заради високите цени на газа и дървата се наблюдава засилено търсене на климатици още от началото на лятото, а цените са с до 15% по-високи. 

"От около два месеца има повече клиенти, които обикалят, гледат, записват, пресмятат колко ще им струва, колко като бройка да вземат", коментира управителят на "Технополис" Йордан Вакъвчиев.

Кирил избира отоплението на климатик. Смята, че така ще му е по-изгодно.

"До сега с климатиците ни излиза най-евтино. Пробвали сме с всички варианти, но с тях е най-добре", каза той.

Очакванията на търговците са в началото на отоплителния сезон да се увеличи търсенето и на печки и радиатори.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК