Бизнесът разкритикува кабинета "Петков" заради високите цени на газа, настояват за преговори с "Газпром"

Браншовици очакват фалити и безработица

01.08.2022 | 19:15 Редактор: Петя Кръстева

Три танкера с втечнен газ е договорило правителството на Кирил Петков за тази година, а цената им е с над 30 на сто по-висока, твърдят от Асоциацията на българските работодатели. 

"Цената на газа, който ще бъде доставен до края на годината, ще бъде с 30% по-висока от този по договора с "Газпром" и с около 15 на сто по-ниска от цената на спот пазара към настоящия момент", коментира Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

"Цената, която е осигурена от доставките на втечнен газ с танкери, е около 175 долара. Доставката на спот пазара е 206. Цената, която е към настоящия момент по договора с "Газпром", би била 131 или с 40 на сто по-ниска цена", категоричен е той.  

Според енергийния експерт Васко Начев обаче подновяването на договора с "Газпром" няма да реши проблема. 

"Формулата, по която става ценообразуването на руския газ, е 70 на сто от спот пазара, 200 евро на мегаватчас, като сметнем - 140 евро. Като добавим и компонентата от деривати, прави 1545 долара на мегаватчас", поясни експертът. По думите му в момента на първо място е сигурността, а не цената.

"Цената към днешна дата ще е по-ниска, отколкото тя би била октомври или декември. Чисто спекулативно е да смятаме, видите ли, ако беше руският газ, щяхме да сме много по-добре", смята той.

Трите танкера американски газ и азерският формират само 2/3 от нуждите на страната от октомври до декември, сочат разчети. 

"Ние все още ще имаме недостиг. Не е ясно как ще бъде покрит той, би трябвало да има криза с отоплителния сезон. Ако не се вземат спешни мерки, ще има по-ниска температура, подавана от топлофикациите или спиране на подаването на газ за предприятията", подчерта Добрин Иванов. 

Бизнесът предрича фалити и безработица. 

"Би засегнало цели браншове", обобщи Иванов.

Общият брой хора, които биха били засегнати, са около 250 000. Експертите са на мнение, че трябва да се има предвид, че към момента газохранилището в Чирен е пълно едва на 40 %.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК