Анализатори: Президентът няма намерение да лобира на бъдещи политически фигури

Експертите са подготвени за оспорвана и интересна предизборна кампания

02.08.2022 | 14:25 Редактор: Ваня Кузманова

Служебното правителство на Радев е кабинет "антининова", смятат политически анализатори. Подборът на министрите в кабинета ясно подчертава намерението на президента този път да не лидира на определени личности, които по-късно да влязат в политиката. 

Изборът на състава на служебния кабинет показва, че президентът повече няма да лобира на бъдещи политически фигури, смятат политолозите. 

"С малки изключения няма ярки политически лица. Единствените по-ярки политически лица това са представителите на БСП и то по-скоро представителите на вътрешната опозиция в БСП. То е по-малко или повече изразител на позицията на президента за пренареждане или преструктуриране. Преструктуриране на икономически интереси, преструктуриране на политически пластове и може би в голяма степен и преориентация на геостратегически приоритети", посочи социологът Геновева Петрова.  

"Всъщност изборът на президента навежда на мисълта, че той прави реплики и влиза в диалог с "Продължаваме промяната", които той създаде и създаде "Демократична България", които го обвиниха публично в лъжа, че ги е излъгал, че бил атлантик и затова го подкрепили на изборите. По същия начин и политическите му отрочета "Продължаваме промяната". Искам да кажа, че този път фокусът му не е ГЕРБ. Определено по-скоро се насочва към БСП като ясно показва, че той е лидерът вляво. Дава заявка, че може да обедини либералното ляво градско до по-крайни позиции, които са свързани с партията "Български възход" на Стефан Янев, който пък в сферата на отбраната много ясно се разграничи и подкрепи по-скоро президента, отколкото собственото си правителство", заяви политологът Цветанка Андреева.  

Поставянето на Гълъб Донев начело на четвъртия служебен кабинет на Румен Радев, според Геновева Петрова, е своеобразно публично послание за социалната политика. 

"Това са заявки за лидиране на една много по-широка прокремълски ориентирана политическа част от обществото", каза социологът Петрова. 

Освен организирането на изборите през октомври, пред служебното правителство стоят и големи предизвикателства завещани от кабинета "Петков" най-вече за осигуряването на необходимите количества природен газ за предстоящата зима. 

"Има големи очаквания към това служебно правителство. Да предприеме някакви стъпки на започване на работа на разговори с "Газпром", което ще бъде една грешка, тъй като "Газпром" е ненадежден партньор и доказателство за това беше спирането на природния газ за Латвия, който беше спрян за няколко часа", посочи политологът доц. Милен Любенов.  

Анализаторите са подготвени за оспорвана и интересна предизборна кампания. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК