Радостин Василев: Времето беше твърде кратко, за да преборим мафията докрай

"Изправихме се срещу облагодетелстването на удобни хора ", заяви той

02.08.2022 | 13:05 Редактор: Искра Ангелова
Радостин Василев: Времето беше твърде кратко, за да преборим мафията докрай

Досегашният министър на младежта и спорта Радостин Василев направи равносметка на свършеното в ръководеното от него ведомство за седем месеца и половина на поста. Той беше част от кабинета на министър председателя Кирил Петков, който бе свален на 22 юни с вот на недоверие от парламента. Василев продължи да работи в оставка до вчера, когато президентът Румен Радев назначи служебен кабинет, в който за министър на младежта и спорта беше утвърдена Весела Лечева.

"Настъпи моментът да направя равносметка на свършеното от мен и екипа ми в ММС. На първо място, искам да кажа, че за мен беше чест да съм министър на младежта и спорта. Дадох най-доброто от себе си. Благодаря на колегите ми за огромния труд, който положиха и за свършената работа. От първия ден след встъпване в длъжност, положих основите на честна и открита работа. Нито за миг не съм имал колебание как трябва да се работи - на базата на експертиза, морал и без страх, в името на бъдещето на България, българския спорт и децата, които заслужават шанс да сбъднат мечтите си. Стартирах безпрецедентно освобождаване на завладените спортни имоти от мутрите и мафията, бях категоричен и непоклатим, че правилата и законите са еднакви за всички и трябва да се спазват до последната буква! Както и, че това е не правилният, а единственият начин спортът и държавата да вървят напред", пише той в профила си във Facebook.

"След сериозна съпротива смених ръководството на ДП "Български спортен тотализатор", а това доведе до тотално реформиране на дружеството и рекордни приходи. Български спортен тотализатор отчита по-високи резултати от март до юни 2022г. в сравнение със същия времеви промеждутък на предходната година. Приходите за периода са нараснали с 25,51%. Основната цел е дружеството да печели добре, защото това е основният елемент в бюджета за спорт и култура", допълва той.

"Ръководството на НСБ изсветли всички имоти и спря огромен дългогодишен рекет над ползвателите на спортната инфраструктура.Предложихме юридическа процедура, която да позволи построяването на нов стадион на ЦСКА, а клубът плати трупаните с години задължения към държавата. Топката сега е в ръководството на ЦСКА, което вече може да срещне само помощ, а не пречки от страна на държавата. Това се отнася за всички клубове, които са се обърнали към ММС. Увеличихме капитала на търговското дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД (ССИ) с 1 милион лева, което даде възможност за стартиране на проекта за реконструкция и модернизация на комплекс "Червено знаме". Техническото обследване на обекта е завършено и след увеличаването на капитала на ССИ, може да се възлага проектирането. Нещо, което никой преди нас не направи", припомни бившият министър на спорта.

"Предприехме действия във връзка с незаконното владение и ползване на имотите държавна собственост на Стадион "Септември" и съоръженията към комплекса. Тези действия са ощетили държавата с огромни финансови средства. Същевременно, законните обекти се ползват от децата в комплекса за баскетбол, волейбол и др. безвъзмездно, което се случва за първи път. Възложих вътрешен одит, който установи липсваща документация в "Академика 2011" и съмнения за финансови злоупотреби при изпълнението на Арена Бургас. На база на доклада на вътрешния одит сезирахме АДФИ и Сметна палата за последваща проверка. Тази зала е пример за грабежа на обществен ресурс по времето на ГЕРБ. МФ е сезирало АДФИ за проверка на община Бургас във връзка с реализацията на проекта", пише още Василев.

"Сезирахме компетентните органи за престъпна схема при непостроените училищни физкултурни салони от ГЕРБ и заведохме дела срещу изпълнителите, които отказват да възстановят над 15 милиона лева авансово платени от държавата. Не е забит и един пирон в тези салони. Паралелно възстановихме на държавата около 6 милиона лева от част от изпълнителите на тези салони. Направихме пълна ревизия на Министерството на младежта и спорта, Национална Спортна База, "Сердика спортни имоти" и "Академика 2011". Установихме пълно безобразие. Сезирах компетентните органи с редица сигнали за действия в ММС, а ръководствата НСБ и Академика депозираха сигнали до АДФИ с редица нарушения при управлението на тези дружества", подчерта той.

"Изправихме се срещу наследената система на абсурда в спорта. Срещу обгрижването и облагодетелстването на удобни хора. Показахме ви част от тях. Възстановихме справедливостта в няколко федерации. За 6 месеца, след 12-годишното робство на спорта, е много трудно направеното от нас да достигне до всички, но заложихме много сериозни реформи. Нека продължим в този дух. Това, което ми даде кураж да поема Министерството на младежта и спорта, беше убеждението ми, че съм свободен и същевременно отговорен човек. Свободен от предразсъдъците на миналото и отговорен към проблемите на днешния и утрешния ден. Положих всички усилия, политиката да се прави така, че хората, свързани със спорта в България, да се чувстват уверени и достойни. Народът е силен там, където е силен Законът! Положих основите за промяната, от която спортът се нуждае, но времето беше твърде кратко, за да преборим докрай заедно мафията, превзела спорта в България. Ще продължа да работя за благото на България!", завършва той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК