Синдикатите: Антикризисните мерки не бяха ефективни, има спекула на цените на стоките в ЕС

1267 лева са необходими за издръжката на човек у нас, изчисли КНСБ

01.08.2022 | 18:10 Редактор: Ирена Бакърджиева

1267 лева са необходими за издръжката на човек у нас, изчисли КНСБ.

Юлия работи като учител в детска градина. Въпреки че не е на минимална заплата, споделя, че на четиричленното ѝ семейство се налага да си прави разчет на парите, за да им стигат.

"Въпреки че не плащаме наем, не ни стигат, ако плащахме и ежедневни разходи, няма как да ни стигат. Никакви антикризисни мерки не ни помагат при създалата се ситуация, защото мерките са недостатъчни и не помагат на едно българско семейство", казва Юлия.

Близо две трети от работещите у нас не могат да покриват ежедневните си нужди. Ускореното нарастване на необходимия месечен доход се дължи на повишението на цените на храните, енергоносителите и горивата, които са следствие от двете кризи - Ковид-19 и войната в Украйна.

"Един работещ нетно трябва да има повече от 200 лева повече от преди, а, за съжаление, намаляват домакинствата, които имат този доход. За тричленно домакинство около 360 лева при двама работещи и едно дете", твърди президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според синдикатите антикризисните мерки не са били ефективни, а при инфлацията в страната виждат и спекула на цените спрямо средното поскъпване на стоките в Европейския съюз.

"Спекулативният елемент е сериозен и голям. Не може на 1,10 лева да се изкупуват черешите в Кюстендилско, което е на 100 км от София, а в София да струват 5 лева на магазина. Хлябът много бързо ще се върне на старата си цена, когато почне да се влага пшеница от новата реколта. Тези 25 стотинки отдавна ги няма в нашата сметка поради инфлационния удар", коментира още Димитров.

От КНСБ настояват и за компенсации за хората заради високите цени на газа и електроенергията.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК