Спомен за Христо Фотев: В Бургас представиха личен кът на известния поет

Навършват се 20 години от смъртта му

27.07.2022 | 19:22 Редактор: Тодор Петров

Бургас почита Христо Фотев. Инициативата е под мотото "20 години без Христо, но с поезията му завинаги". В Дружеството на бургаските писатели беше подреден и личен кът, посветен на поета.

"Христо ми беше повече от брат. Няма такъв поет в България като Христо Фотев. Веднага можеш да познаеш кое е от него. Толкава искрен, толкова сантиментален, толкова нежен, толкова неочакван поет. Малко хора го познаваха истински. Той беше много сантиментален, раним човек, въпреки че не го показваше", сподели поетът, композитор и режисьор Недялко Йорданов.

Той се върна в спомена за един влак и едно купе, където се ражда едно от най-бургаските стихотворения на Фотев. 

"Вече се виждаха бургаските езера и Христо каза: Ех, този влак за Бургас е толкова бавен… Казвам: Христо, това е първи ред на едно стихотворение, напиши го", спомни си Йорданов. 

Роденият през 1934 година в Истанбул поет ни напусна завинаги на 27 юли преди 20 години. В негова памет в Дружеството на писателите в Бургас беше открит личен кът "Насаме с Христо". В него са показани любимите на Фотев стол, пепелник и пишещата машина от времето, когато е бил главен редактор на списание "Море".

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК