Ръст на пътуванията на българи в чужбина, почиваме най-много в Гърция и Турция

През юни посещенията на чужденци в страната ни надхвърлят 1,1 милиона

27.07.2022 | 16:10 Редактор: Теодора Патронова
Ръст на пътуванията на българи в чужбина, почиваме най-много в Гърция и Турция

Тенденцията към рязко отпушване на пътуванията на българи в чужбина се затвърждава през първия летен месец на годината след оптимистичните данни от предходните месеци. Това се вижда от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Отпадналите пандемични ограничения, блокирали пътуванията в последните две години, са стимулирали българите да пътуват активно зад граница, а визитите на чужденци в България също бележат значителен ръст.

Пътуванията на българи в чужбина през юни са били над 680 хил. или с 48% над регистрираните през юни 2021 година. Очаквано, най-голям дял от тях през летния месец са тези с цел почивка и екскурзия – 41,2%, следвани от тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 38,3%, и със служебна цел – 20,5%

През първия летен ваканционен за българите месец най-голям брой пътувания са осъществени към: Гърция - 176 хил., Турция - 160 хил., Сърбия - 60 хил., Румъния - 54 хил. 

През юни посещенията на чужденци в България надхвърлят 1,1 милиона, което е с 52,4% повече в сравнение с юни 2021 година. От общия брой чужденци, посетили България през юни, делът на гражданите от Европейския съюз е 52% и достига 591 хиляди. В сравнение със същия месец на предходната година се увеличават посещенията на граждани от всички наблюдавани страни.

Най-много посещения в България през юни са реализирали гражданите от Румъния - 206 хил., и Турция - над 163 хил.

Досега към май оценката на туристическите власти у нас е, че летният туристически сезон се развива по-добре от същия период на миналата година, но малко по-зле от предпандемичната 2019 г. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК