Андрей Цеков: Държавата е лишена от пътно поддържане за 6-7 месеца

"АПИ поддържа една порочна система", заяви той

27.07.2022 | 10:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

"Държавата е лишена от пътно поддържане, реалистично в следващите от 6 до 7 месеца. Това е времето, технологично необходимо да се проведе една обществена поръчка. Накърнен и застрашен е общественият интерес и здраве", заяви заместник-министърът на финансите Андрей Цеков по време на извънреден брифинг във връзка с прекратените от АПИ поръчки за ремонт и поддръжка на пътища.

"Предпоставя се, че пътната поддръжка следва да продължи да се изпълнява по настоящите договори. Самите те страдат от редица пороци", заяви Цеков.

По думите му действията и бездействията на Агенция "Пътна инфраструктура" на практика изчегъртват всеки един опит за оздравяване на държавната политика в областта на пътищата. Той заяви, че заради констатираните нарушения следва да се търси административна и наказателна отговорност на отговорните лица.

"АПИ поддържа една порочна система", допълни зам.-министърът на финансите, давайки няколко примера.

"По инхаус процедури в последните години са възложени дейност и в последствие превъзложени на стойност над 3,6 млрд. лева. Налице са и данни за манипулиране на процедури за възлагане на обществени поръчки. Разходваният обществен ресурс надвиши дори прогнозните стойности на самите обществени поръчки", съобщи Цеков и добави, че най-пресният пример е възлагането магистралата Русе - Велико Търново.

Той отбеляза и нарушения по рамковите споразумения за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. От 2019 до началото на 2021 г. са сключени 34 договора за 757 млн. лева за общ ремонт и поддръжка.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК