Новото забавление сред младежите: Колко опасен е райският газ?

Медиците са категорични, че райският газ е много близък до леките дроги

26.07.2022 | 19:11 Редактор: Ваня Кузманова

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента законови промени, с които да се забранят предлагането и употребата на т.нар. райски газ от деца.  

Известен от повече от 200 години в медицината като медикамент в анестезиологията, райският газ е добре познат, отскоро обаче е предпочитано средство за забавление сред младежите. След зачестилите сигнали от родители и организации за свободното му разпространение и повишена употреба дори сред непълнолетни, вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова обяви, че започват масирани проверки в нощни заведения и места за разпространение, включително онлайн. 

Според проф. Вихра Миланова райският газ не е безобиден. Той има директно и индиректно въздействие върху централната нервна система. 

"Едно от основните е начинът, по който се приема в околния свят, така наречените дерелизационни, деперсонализационни изживявания, и това всъщност го прави доста рисков. Райският газ има и друго въздействие, замества кислорода. По този начин се създава хипоксия, има халюцинаторни изживявания", посочи проф. Вихра Миланова - началник клиника по психиатрия в УМБАЛ "Александровска". 

А в комбинация с алкохол може да доведе до непредвидими ситуации. Медиците са категорични, че райският газ е много близък до леките дроги. 

Проф. Миланова наблюдава в последно време тревожна тенденция – рязък скок на млади хора, злоупотребяващи с психоактивни вещества. 

"В последните 2-3 години от изолацията рязко нарасна броят на хора, попадащи в психиатрия. Има злоупотреба с психоактивни вещества. С около 50% е нараснал техният брой", допълни професорът. 

В много държави като Франция, Дания, Ирландия е ограничен достъпът на райски газ извън болничните заведения или е въведена възрастова граница, защото не е безобидно вещество, особено за подрастващите.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК