Изпуска ли се яз. "Цонево" заради електропроизводство на ВЕЦ-а?

Средният денонощен разход се е повишил два пъти, алармира потребител в Helpbook

26.07.2022 | 20:00 Редактор: Анисия Иванова
Изпуска ли се яз.

В платформата на Helpbook.info за втори път получаваме сигнал за язовир "Цонево" и запитване дали не се изпуска неправомерно. Ето какво пише нашият потребител: "За втори път изпращам сигнал тази година. Следейки ежедневните бюлетини за състоянието на водите на МОСВ, ми прави впечатление следното: средно денонощният разход на яз. "Георги Трайков" (Цонево) от 04.07.2022 г. е трайно над 3,000 м3/сек. Сравнено с предходни месеци и същия период на 2021 г., средният денонощен разход се е повишил около два пъти. Същевременно разрешените за ползване месечни обеми, съгласно Графиците за използване на водите, не са променяни съществено.

Моля да извършите проверка каква е причината за значителното повишение на разхода от язовир "Георги Трайков" (Цонево) през м. 07.2022 г., правомерно ли е то и дали не свързано с допълнително изпускан обем за електропроизводство на ВЕЦ "Цонево" (според медийни публикации, свързан с една политическа партия), в нарушение на графиците. Очаквам да получа отговор на сигнала си.", се настоява в сигнала.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Снимка: БГНЕС