Воден режим мори 8 села в Павликенско, жителите излязоха на протест

Местната управа иска помощ от държавата

23.07.2022 | 14:40 Редактор: Петя Кръстева

Протест срещу безводието събра тази сутрин десетки жители на две павликенски села.  Потърпевшите излязоха гневни в центъра на Горна Липница, за да поискат спешно решение от местните власти и ВиК оператора. 

Водопроводът в селото е строен през 40-те години на миналия век и непрекъснато аварира, а без подкрепа от държавата проблемът не може да бъде решен.

Евгения е пенсионер. От няколко години живее във фамилната къща в Горна Липница. Казва, че проблемът с водата е вече нетърпим

"Когато трябва да въртя автоматична пералня, тогава трябва да дебна да има налягане, да има вода. Иначе за поливка в градината имам си геран", споделя тя. 

25-годишната Живана Костуркова вече обмисля дали тя и семейството ѝ да не напуснат селото заради режима на водата. 

"Положението е трагично, пълним туби. С тази вода се чудя - двете деца ли да изкъпя, себе си ли да изкъпя, да изпера, че да го пратя чисто на ясла или чиниите да се измият", жалва се младата жена.

В ситуацията на Евгения и Живана са още около 1000 души в Павликенско.

"Този тръбопровод, които снабдява селото с вода, е от 40-та година, значи е 80-годишен, тръбите са етернитови, което значи канцерогенни и се пукат най-важното", заяви Юлко Палов.  Дечо Неделчев пък допълва, че нямат яснота в кои часове водата ще бъде пусната. 

От местната управа признават, че без помощта на държавата не могат да решат проблема. 

"Има много аварии, които се дренират и покриват, много трудно да бъдат открити. Във връзка сме с ВиК оператора, той прави всичко възможно, но има нужда от цялостно проектиране и цялостна подмяна на ВиК мрежа", категоричен бе кметът на Павликени Емануил Манолов. Той обобщи, че е необходима държавна подкрепа.  

Осем села в Павликенско са на воден режим, освен остарялата ВиК мрежа, заради сушата при много от водоизточниците дебитът на водата е намалял.

Гледайте повече в репортажа на кореспондента ни!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК