Проблемът в "Топлофикация" не били дълговете, а че няма газ

Дружеството дължи на "Булгаргаз" близо 330 млн. лева

22.07.2022 | 19:49 Редактор: Теодора Патронова

Остра реакция от кмета на София Йорданка Фандъкова срещу КЕВР и "Булгаргаз" заради изявления от последните дни, че газът за "Топлофикация София" може да бъде спрян от 1 септември. Причината е задължения на дружеството към "Булгаргаз". Според кмета и председателя на общинския съвет мотивът е друг. 

"Топлофикация София" дължи на "Булгаргаз" близо 330 млн. лева, но топлофикационното дружество има недовзет приход от държавата в размер на 332 млн. лева. Това е причината дружеството да не е погасило задължението си", обясни столичният кмет.

"Ако държавата иска да помогне на своето дружество "Булгаргаз", тя може да изплати парите, които са признати многократно, че дължат на "Топлофикация", а другият вариант е да се направи споразумение и тези средства директно да отидат до "Булгаргаз", изтъкна Йорданка Фандъкова.

В началото на месец юли има решение на енергийния регулатор, с което се признава, че държавата дължи на дружеството 332 млн. лв. Според председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев причината за заплахите за спиране на газа към "Топлофикация София" са други.

"Проблемът е, че няма газ, а не в задълженията на "Топлофикация София". Някой трябва да каже, че царят е гол. Подходът, който ни притеснява - "Има "Топлофикация" - има проблем, няма "Топлофикация" - няма проблем" просто не е сериозно", каза Георгиев.

Рискът София да остане без топлоподаване от септември зависи от гарантираните количества природен газ.

"Редно е да се признае, че големият проблем е, че няма договорено количество газ. Заплахи за спирането на природния газ на София не мога да приема и софиянци няма да приемат това. За съжаление, ако няма газ, знаете какви са алтернативите. Те са краткосрочни решения и са неприемливи за околната среда и въздуха, като говоря за мазут което е забравено отдавна", подчерта Фандъкова.

Проверката на енергийния регулатор на топлофикационното дружество ще приключи до пети август.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК