Предложенията за условия за нов шеф на КПКОНПИ играят срещу Рашков

Тези текстове не получиха одобрението на депутатите

22.07.2022 | 14:26 Редактор: Ирена Бакърджиева

След 5-часови дебати депутатите приеха процедурата за избор на председател на КПКОНПИ. По време на дебатите се стигна до скандали и почти до физически сблъсък между депутати на ГЕРБ и БСП. Срокът, в който партиите могат да номинират своите кандидати, които да оглавят Комисията за противодействие на корупцията и за незаконно придобитото имущество е 14 дни (до 5 август).

В пленарната зала се чуха поредица от предложения и условия, на които трябва да отговаря евентуалният нов шеф на КПКОНПИ. Някои от условията, които бяха предложени на депутатите, са следните удостоверения на кандидата, че не е разследван от КПКОНПИ, възраст до 65 години, декларация за липса на участие в репресивния апарат на бившата държавна сигурност.

Така на практика тези предложения се опитват да премахнат Бойко Рашков, който е номинация на "Продължаваме промяната" от евентуалния списък за номинации за нов шеф на Антикорупционната комисия. Тези текстове не получиха одобрението на депутатите, освен това се чуха доста други по-различни и креативни предложения, като например да има удостоверения за психическа годност. Това също не получи одобрението на пленарната зала. ИТН и ДБ днес изобщо не се включиха в дебатите по тази точка. ДБ получиха критика от ГЕРБ, че не са реагирали на текстовете, свързани с Държавна сигурност.

"Твърдението, че е възможно лице, което е свързано с Държавна сигурност и е обявено за агент да бъде избрано с наши гласове е невярно", твърди Христо Иванов от ДБ.

"Борите я тази корупция със зъби и нокти и лошата прокуратура, съд, даже и Конституционният съд ви спират да я преборите, но затова, като видяхме, че падаме от власт, решихме пак да развеем и внесохме новия закон. Ще ви повярвам, че тази процедура и правила не са гласени за един човек, защото със закона, който сте внесли за противодействие на корупцията, предстои да бъде създадена комисия за противодействие на корупцията", заяви Александър Нестеров от ДПС.

"Защото 4 месеца не бяха предприемани абсолютно никакви действия за избор на председател на КПКОНПИ. На 3 юни ние от "Възраждане" входирахме такова предложение. Предложението беше изтеглено от "Продължаваме промяната" и вкарано в комисия, където да му се сменят 2 запетайки. Според "Продължаваме промяната" корупция, както казах, няма, докато не бъде избран нов председател", каза Иво Русчев от "Възраждане".

"Няма смисъл от процедурни правила. Ние искаме Бойко Рашков още днес да бъде избран за всички длъжности, които обявих. Вярваме на този човек, че този човек е символ на вашата промяна, че той ще пребори корупцията по всички етажи на властта. Изберете го и за министър-председател на Република България. И без това нямате кандидатура", твърди Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Радвам се, че и вие харесахте г-н Рашков. Макар че от изказванията на всички ваши колеги лъха страх, както и от изказванията на ДПС", смята Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

"Сега имате притеснения, че друг човек може да оглави тази комисия. Сериозно притеснение имате", коментира независимият депутат Георги Георгиев.

От сега преминалите гласувания отново се вижда, че няма ясно мнозинство в пленарната зала. Работата на депутатите продължава с дебати по Закона за хазарта, а след това те удължиха своето работно време. Ще има и традиционният петъчен парламентарен контрол.

Вече 6 месеца Комисия за противодействие на корупцията е без свой председател, след като Сотир Цацаров даде своята оставка. Очакванията са през средата на месец август да има избран кандидат, който да застане начело на Антикорупционната комисия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК