Спецпрокуратурата: Мутрите празнуват закриването на органа

"Тези структури бяха закрити, защото притесниха  хора с голям финансов ресурс", коментира Иван Гешев

22.07.2022 | 14:12 Редактор: Петя Кръстева

Главният прокурор Иван Гешев отправи критики към управляващите заради закриването  на спецправосъдието. Според него това се е случило, без да бъде поискано мнението на експертите. 

Според представителите на държавното обвинение възникват и сериозни проблеми, свързани с разпределението на хиляди томове материали по 800 дела. Проблеми ще има и със специализацията на прокурорите, които ще ги наблюдават.

По думите на главния прокурор закриването на спецправосъдието ще означава разцвет на престъпността. 

"Тези структури бяха закрити, защото притесниха  хора с голям финансов ресурс, а може би и лица от обществения живот, няма да кажа политици", коментира Гешев. 

Ръководителите на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура Валентина Маджарова и Ивайло Ангелов дадоха брифинг за свършената от двете институции работа до закриването им. 

Маджарова поясни, че към момента точният брой на делата, които трябва да бъдат насочени към съответната компетентна прокуратура, е 841. От закриването на 27 юли 2022 г. до определянето на компетентния съд няма да има кой да администрира жалби на пострадали или искания за изменение на мярка за неотклонение.

Тя посочи и друг проблем – т.нар. специализация на магистратите.

"В България по темата тероризъм работят 7 души, вече тази специализация няма да я има. Специализация имаше и в сегмента организирана престъпност, корупция. Сега вече няма да ги има", поясни тя. 

"Разследванията вече започват да се забавят, тъй като колегите се опитват да спасят делата, вместо да извършват разследване", каза Ивайло Ангелов.

Той подчерта, че основният проблем, който неколкократно е бил представян на министъра на правосъдието и депутатите от правната комисия, е фактът, че "първо се закриват органите на съдебната власт, а след това започва същинската дейност по предаването".

"В момента мутрите празнуват закриването на този орган, защото той имаше превантивен ефект", обобщи Ангелов. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК