Все още нямаме достатъчно газ за август, в Азербайджан също усещат липсата му

За бизнеса не е важно откъде се осигурява синьото гориво, а да е на конкурентна цена

21.07.2022 | 14:06 Редактор: Искра Ангелова

Липсата на предвидимост за цената и количеството газ за предстоящите месеци може да доведе до фалити на бизнеси. Дори и да има газ за зимата, ще е скъп и това ще доведе до увеличение на цената и на парното. Ако не се осигури достатъчно количество на синьо гориво - то ще бъде спряно първо за бизнеса.

Балансът, който е предоставен от Българската газова асоциация, показва, че и Азербайджан има дефицит от над 1 милиард кубически метра газ. Държавата е един от доставчиците, на които разчита България, но Азербайджан има да изпълнява договори и с Гърция, Италия и Турция.

"Самият Азербайджан внася газ, за да изпълни договорите си за износ. Дали може да внесе още? По-скоро не, може и трябва да се търси размяна на газ от Туркменистан, например", коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

На 10 юли трябваше да има прогнозна цена на газа за август, но от енергийния регулатор тогава заявиха, че все още няма нужните количества, за да се изчисли цената. За бизнеса не е важно откъде се осигурява синьото гориво, а да е на конкурентна цена.

"Той може да бъде намерен там, където го има. Ако не получаваме това, което сме заявили, има клауза в договора с "Газпром" - "вземи или плати", допълни Велев.

Като един от големите проблеми пред бизнеса е липсата на предвидимост за цените и количествата газ.

"Следващата седмица се очаква "Северен поток 1" да бъде пуснат, макар и в ограничено количество. Това ще помогне за запълване на газовите запаси", смята икономическият съветник към БСК Щерьо Ножаров.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Илиана
преди 1 година
Киро, какво направи ти на хората ..... И държавата.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Очаква ни тежка зима , дани успеем да се справим. Сигнализирай за неуместен коментар