Депутатите обсъждат антикорупционния закон в правна комисия

Ще бъде разгледан и законопроектът, който разписва разделянето на антикорупционната комисия на два отделни органа

20.07.2022 | 21:40 Редактор: Теодора Патронова

А след поставеното от формацията на Кирил Петков и Асен Василев условие, антикорупционният закон влезе още днес за обсъждане в правната комисия на Народното събрание. Заседанието на комисията започна с второ четене на промените в Закона за съдебната власт - относно европейските делегирани прокурори.

След това на първо четене депутатите ще разгледат законопроекта, който разписва разделянето на антикорупционната комисия на два отделни органа - Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество и Комисия за противодействие на корупцията. С промените се предвижда още да има разследващи инспектори, които ще могат да извършват предварителни проверки и разследвания по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, и ще имат право на служебно оръжие.

"Всички подкрепяме идеята за противодействие на корупцията, както и предложеният нов законопроект. При всички положение подкрепата ни е свързана с това, че по този законопроект има още много работа. Подкрепяме правилата за избор на председател на КПКОНПИ. Кандидатурата на Рашков е "на масата", тоест тя е на обсъждане", коментира Андрей Михайлов от "Има такъв народ".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК