Сербезова: Тежък Ковид прекарват 5% от хоспитализираните

В областите София-град, Варна и Бургас заболеваемостта е над средната за страната

20.07.2022 | 16:30 Редактор: Петя Кръстева
Сербезова: Тежък Ковид прекарват 5% от хоспитализираните

Само при пет на сто от хоспитализираните заради коронавирусна инфекция заболяването протича тежко. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова по време на изслушването си в Народното събрание. 

"Здравната система не е силно натоварена, въпреки отчетеното нарастване на броя на болните. Увеличаването на заразените на възраст над 65 години води и до нарастване на случаите на по-тежко протичане сред тях, което не е учудващо заради придружаващите им заболявания", коментира тя. 

По думите ѝ няма отчетена възходяща тенденция на смъртността.

"Вариантът Омикрон продължава да доминира", посочи още министър Сербезова. Тя подчерта, че ресорното ѝ ведомство следи непрекъснато разпространението на вируса в страната и при необходимост има възможност да се въведат противоепидемични мерки. 

От думите ѝ стана ясно, че в областите София-град, Варна и Бургас заболеваемостта е над средната за страната, засегнати са всички възрастови групи, предаде БТА.

"Очаква се към 1 август регионът на областите София-град, София област, Перник, Монтана, Враца, Видин, Перник, Благоевград и Кюстендил да премине в етап две", цитира математически прогнози Сербезова.

Към момента няма забрана за влизане в България. Подобна мярка е силно зависима от разпространението на вируса и мерките в останалите европейски страни. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК