Ковид отново настъпва, СЗО призова Европа да увеличи ваксинацията и да върне маските

Оказва се, че инфектирани по време на първата вълна хора, които сега са се заразили с Омикрон, не са с повишен имунитет

20.07.2022 | 13:59 Редактор: Ирена Бакърджиева

Почти всяка четвърта проба за коронавирус е положителна. Световната здравна организация призова европейските страни да увеличат ваксинацията и да върнат маските.

Близо 1 900 са новите случаи с Ковид у нас за последните 24 часа, 24% от пробите са положителни. Увеличава се броят на пациентите в болници - те вече са близо 800, 42-ама са в интензивни отделения. Починали са шестима души, а оздравелите са 500.

Според вирусолозите новите подварианти на коронавируса заобикалят имунитета, създаден от преболедуване или ваксинация. В момента трябва да се разчита основно на Т-клетъчната защита.

Омикрон е сред най-бързо разпространяващите се варианти на коронавируса, което важи за и подвариантите BA.5 и BA.4, които вече са установени в Бургас и София-град. Оказва се, че инфектирани по време на първата вълна хора, които сега са се заразили с Омикрон, не са с повишен имунитет.

"Инфекция с вариант преди Омикрон дава защита само 38% в първите 6 месеца. Антителата са само една страна има и Т-клетъчен имунен отговор, на който разчитаме да запълни празнината и да даде една много висока защита, тъй като това са клетки, които вече разпознават инфектираните с вируса клетки", твърди вирусологът проф. Радостина Александрова.

Според нея не е важно само да се въвеждат мерки, а и да се спазват. Резултатите от проучванията показват, че в страните, в които мерките не са били само на хартия, смъртността е 4 пъти по-малка.

"Вместо да разчитаме, че вирусът ще отслабне, трябва да инвестираме в това ние да станем по-силни. Да, маските имат своето ниво на защита дори най-обикновено парче плат или тениска дори може да даде защита до 50%, 80% от това, което отделяме и приемаме", заяви проф. Александрова.

От Световната здравна организация обявиха, че заради покачването на новите случаи Европейските страни трябва да възстановят носенето на маски и да увеличат ваксинация, за да се избегне затягане на мерките през следващите месеци.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Колето
преди 1 година
НАУЧЕН ФАКТ : По време на испанският грип повече са жертви на носенето на маски (развъдник на бактерии / бактериална пневмония и други болести) + недостига на въздух до мозъка и тялото заради парцала на лицето . Сигнализирай за неуместен коментар