Ще останем ли на студено тази зима? Експертите са на различни мнения

Те са единодушни в едно - цената на синьото гориво ще върви нагоре, докато пазарът го позволява

20.07.2022 | 13:46 Редактор: Ирена Бакърджиева

След като руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че може да спре доставките си на синьо гориво към Европа заради форсмажорни обстоятелства, експертите предвиждат неблагоприятни последствия за континента. Но все пак, мненията за това какъв ще бъде ефектът върху България, са разнопосочни.

Според специалистите тежестта на спирането на руския газ за Европа зависи до голяма степен от излишъка на синьото гориво, съхранявано в газохранилищата. Към настоящия момент хранилището в Чирен е пълно на 41%.

"52 млрд. кубически метра не достигат. Няма откъде да вземем такива количества, заради което със сигурност ще се стигне до употребата на мазут", твърди енергийният експерт Васко Начев.

Според председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев, ако останалите 60% от доставчиците на газ могат да запълнят до 100% капацитета на газохранилището, няма да има проблем пред страната. Според него има достатъчно време хранилището в Чирен да бъде запълнено. По негово мнение икономисването на газ няма да доведе до желания ефект, а употребата на мазут за работата на топлофикациите е невъзможна.

"Няма никакви алтернативи за топлофикациите, дори за въглищните. Ставаше въпрос няколко пъти за мазут, но това е някакъв абсурд. Топлофикациите нямат никакви очистващи съоръжения, тъй като не са необходими. Ако имаме недостиг на газ, той трябва да се преразпредели повече към топлофикациите", коментира той.

Експертите са с разнопосочни мнения дали тази зима ще останем на студено.

"Няма недостиг на газ в Европа в момента, но количествата са такива, че да няма достатъчно за газохранилищата. Това е ясна индикация за нещо по-различно тази зима", смята Начев.

"България е един сравнително малък консуматор на природен газ. При нас няма да се усети или поне не в такъв мащаб, в какъвто се очаква в Европа. Ако количеството на газа е нула, тогава щетата е тотална за всички. Не мисля, че ще се стигне дотам. Русия не е единственият доставчик в света", заяви Кремен Георгиев.

Експертите са единодушни, че цената на синьото гориво пък ще върви нагоре, докато пазарът го позволява.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК