Хотелиери и украинци протестират: В безизходица сме, държавата да плати незабавно

От Министерството на туризма обявиха, че документите за плащане са подготвени

19.07.2022 | 13:43 Редактор: Теодора Патронова

Собственици и управители на хотели и украински бежанци блокираха за кратко кръговото кръстовище на Равда в посока Слънчев бряг. Те настояват държавата да изплати средствата по програмата за хуманитарна помощ на търсещите закрила у нас.

Част от хотелиерите в Слънчев бряг, настанили бежанци от Украйна в базите си, не са получавали държавна подкрепа от началото на април. А предвидените 15 лева на ден от началото на юни са крайно недостатъчни, отчитат от бранша.

"Разходите са вдигнати по три. Всичко е изключително скъпо в момента, за да можем да ги поддържаме и да не ни се плаща, тъй като ние обслужваме и много кредити", оплака се хотелиерът Стоил Далевски.

"Ние вече сме в безизходно положение, няма изход пред нас. Просто умоляваме държавата да си свърши работата – да се разплатим, за да можем да продължим да работим", каза хотелиерът Елена Андонова.

Повече от 300 души – украински граждани, наематели и собственици на хотели и служители, блокираха за кратко основния път Бургас – Варна, което предизвика километрично задръстване.

"Преместиха ни в прекрасен хотел, получихме медицинска помощ и всичко необходимо. Сега ни казват, че може да ни изведат, защото държавата не е платила за нашето настаняване", подчерта Наталия Шетко.

"Благодарим на България, на българското правителство, че ни прие. Моля, помогнете на хотелиерите, защото в противен случай трябва да останем на улицата", добави Тамара Орлюк.

В някои от хотелите в Слънчев бряг вече е освободен част от персонала заради слабия туристически сезон. От бранша предупредиха, че ще изведат настанените бежанци, ако не получат пари за извършените разходи. 

От Министерството на туризма обявиха, че документите за плащане са подготвени и е "въпрос на време" да се извърши превод на дължимите суми към хотелиерите и местата за настаняване.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК