Азерският газ тръгва по новата връзка най-късно в началото на отоплителния сезон

ICGB става вторият газов оператор у нас

15.07.2022 | 12:17 Редактор: Тодор Петров

България ще започне да получава пълните количества азерски газ през българо-гръцката връзка най-късно в началото на отоплителния сезон. Това каза Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на компанията ICGB, която строи интерконектора. 

В момента количествата по договора с Азербайджан влизат в страната ни по друга газова връзка. Днес националните енергийни регулатори на България и Гърция връчиха сертификата на ICGB, като независим преносен оператор. 

Очаква се около 2024 година капацитетът на интерконектора да бъде увеличен от 3 на 5 милиарда кубически метра газ, което ще създаде допълнителни възможности за доставки от различни източници, съобщи БНР.

Проектната компания на газовата връзка с Гърция - ICGB, съвместно с националните енергийни регулатори на България и Гърция, ще връчат на официална церемония окончателно съвместно решение за сертифициране на дружеството като независим преносен оператор. 

Това ще е вторият газов оператор на страната, съобщиха от КЕВР. Смесената компания "Ай Си Джи Би" ще управлява газовата връзка с Гърция. 


Харесайте страницата ни във Facebook ТУК