Имотният балон се пука? Експерти прогнозират спад на цените на жилищата

Най-голямо е търсенето в София в "Малинова долина", "Манастирски ливади", "Бояна", "Лозенец", Център, "Овча купел"

14.07.2022 | 14:39 Редактор: Петя Кръстева
Имотният балон се пука? Експерти прогнозират спад на цените на жилищата

Охлаждане и нормализиране на жилищния пазар у нас след пика през 2021 г., когато броят на сделките и цените на жилищата отбелязаха двуцифрени ръстове, очаква агенцията за недвижими Arco Real Estate в доклада си за второто тримесечие на тази година.

Към края на юни компанията не отчита съществена промяна на пазара спрямо първото тримесечие, въпреки че съществуват очаквания за успокояване в бъдеще. В края на 2021 г. страната ни беше на 17-о място по поскъпване на жилищата в ЕС, но анкета на Министерството на финансите сред кредитни посредници е установила, че сега те очакват цените на жилищата да нарастват по-бавно в сравнение с миналата година.

Сделките за двустайни апартаменти в София се сключват в широк ценови диапазон от 87 хил. до 165 хил. евро като цената може да варира в зависимост от местоположението, степента на завършеност и състоянието на имота.

При тристайните апартаменти цените също са в широк диапазон от 120 хил. до 300 хил. евро. Факторите, които оказват влияние, са състоянието на имота, районът, в който той се намира, етап на строителство, включено паркомясто.

Най-голямо е търсенето в кварталите "Малинова долина", 'Манастирски ливади", "Бояна", "Лозенец", Център, "Овча купел". Купувачи с по-ограничени бюджети се насочват към не толкова атрактивни, но малко по-достъпни квартали като "Левски", "Сухата река', 'Надежда" 1 и 2, "Люлин" 5,6,8 и 9.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК