Подвариантът на Омикрон превзема страната, въвеждат нови противоепидемични мерки

Нараства броят на заразените у нас

12.07.2022 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

Нараства броят на заразените с коронавирус у нас. През последното денонощие са регистрирани 1308 нови случая. Положителни са близо 18 на сто от направените над 7300 теста.

Още две области вече са в жълтата зона по заболеваемост - по-висока от 100 на 100 хиляди - това са Разград и Пловдив. Здравните власти очакват повишаване на заболеваемостта от коронавирус в пъти през следващите дни. До дни отново ще бъдат въведени мерки, които да ограничат разпространението на заразата. Една от тях е носенето на маски на обществени места.

А Министерството на здравеопазването предлага бързите антигенни тестове за коронавирус да бъдат безплатни срещу направление, което да се издава от личните лекари и специалистите от извънболничната помощ.

Според резултатите от последното секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести, към момента пълна доминация в разпространението на коронавируса у нас има вариантът Омикрон, като 8% от пробите са неговия подвариант - ВА.5.

"Новата вълна е свързана с ВА.5. С налагането на този вариант се върви към пика. Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта. Колко точно, е рано да се каже. При нас вероятно около 30% някъде ще бъде ВА.5, той започва да измества останалите", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

"Ако ние бъдем много бързи и гъвкави в това кога се въвеждат мерките или премахва една мярка, можем да контролираме пандемичния процес много добре, без особено много да има влияние върху икономиката и върху социалния живот", категоричен е пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев.

"Затова се проведоха интензивни разговори и обсъждания с експерти в Министерството на здравеопазването и предполагам до ден-два ще бъдат обявени резултатите и новите мерки, защото много е много да ограничим разпространението", допълни проф. Христова.

Важен фактор при отчитането на ръста на заболеваемостта остават тестовете за коронавирус, които към момента се пренебрегват от много пациенти с по-леки симптоми на заболяването. Затова според нея е необходимо отново личните лекари да могат да издават направления за PCR.

"Това e много важен момент за изясняване на скритата заболеваемост", категорична е проф. Ива Христова. Една от най-важните стъпки в превенцията срещу коронавируса остава ваксинирането.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК