"Моралът е доброто" - изложба отбелязва 5 г. от смъртта на доц. Кристиан Таков

Всяка нощ пиша писма, които не са написани на хартия, остават в съзнанието ми, споделя майка му

11.07.2022 | 20:01 Редактор: Елеонора Танева

Точно пет години след смъртта на юриста доц. Кристиан Таков се открива изложба с негови авторски фотографии. Тя се провежда на "Моста на влюбените" на НДК, където за първи път се показват и архивни кадри и документи.

"Моралът е доброто" - това е заглавието на изложбата. Тя събра негови приятели, студенти, колеги, част от актива на "Да, България", чийто съосновател беше доц. Таков.

Той е забележителна личност - известен учен, юрист, любим преподавател, общественик. Писмо до него публикува майка му - истинско и лично като към син, а не като обществена фигура.

"Всяка нощ пиша писма, които не са написани на хартия, остават в съзнанието ми. Но имам нужда да общувам с него, намирам отдушник. Аз знам какво той би ми казал, как би реагирал", споделя Галя Йончева.

Петте години за нея са трудни. Доц. Таков оставя огромна празнина в академичния свят. Но тази, която оставя у нея, е огромна. 

"За майката няма запълване на тази липса, тя е до гроб. Той беше любимият преподавател на студентите си. Част от тях са си направили общност и се наричат "таковисти", каза Йончева.

В момента се подготвя и документалният филм за доц. Таков - неговите създатели са и организатори на изложбата "Моралът е доброто". За 51 години на този свят доц. Таков публикува над 8 хиляди страници научна литература, усвоил е шест езика, създал е над 20 хиляди фотографии.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК