Бежанци от Украйна намериха подслон в Трявна: Тук живеем като в приказка

Част от тях помагат в детското SOS селище в града

10.07.2022 | 14:19 Редактор: Елеонора Танева

След като бяха принудени да напуснат хотелите по Черноморието, част от украинците, избягали от войната, намират нов дом в Трявна. Част от тях вече помагат в детското SOS селище в града, а други още търсят работа.

На 4 март Любов Шаматилова прави резервация в родния си град Николаев, за да отпразнува 50-ата си годишнина. Вместо в празнична обстановка обаче посреща юбилея си в скривалище. Убежище от войната намира в България. 

"Тук живеем като в приказка, дори малко ме е срам, че на нас ни е добре, а на сънародниците ни в Украйна им е тежко! Аз работя като машинист на товароподемен кран от 33 години. Кранът е 15-метров, издига се над работниците, подавам им, премествам машини, метали", каза Любов Шаматилова.

В момента се е установила в Трявна и е готова да продължи да се занимава с професията си и тук. Няма да откаже обаче и друга работа. 

"Много искам да работя тук, ако имам възможност на строителен обект. Също от 7 години се занимавам и с масажи, завърших курсове, лечебно оздравителни, назначени от лекари. Освен това там танцувах, пеех в народен хор, обиколихме в цяла Украйна", подели бежанката.

В безопасност в Трявна се чувства и 36-годишната Таня от Харков. Тя няма как да работи, защото няма кой да се грижи за двете и деца.

"Ние сме безкрайно благодарни на българите, на доброволците, на институциите. Тук, в Трявна се чувстваме в безопасност. Вече има уреден здравен статус за децата и за мен, тъй като аз съм диабетичка и вече чакам доставяне на инсулин от вашата здравна каса", уточни Таня.

И двете жени в момента помагат в SOS селището в града. А благодарение на тях децата вече са обикнали някои традиционни украински ястия.

"След началото на войната в Украйна, решихме да подкрепим бежанците, в момента подкрепяме всички държави засегнати от бежанската вълна- Полша, Литва, Латвия, Естония, Чехия, Унгария, България, Италия, освен финансово и методологически с указания и съвети", поясни представителят на международната организация SOS за България Тамсалу.

Над 90 украински бежанци са дошли от хотелите по Черноморието в детските селища в Трявна и Дрен.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК