Ще си "отиде" ли Гешев? ВСС обсъжда исканията за предсрочното му освобождаване

Изслушани бяха мотивите на бившия правосъден министър Янаки Стоилов и министъра в оставка Надежда Йорданова

07.07.2022 | 19:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

Висшият съдебен съвет ще обсъди по същество предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Изслушани бяха мотивите на бившия правосъден министър Янаки Стоилов и министъра в оставка Надежда Йорданова.

Заседанието по темата идва две години, след като граждански протести и президентът Румен Радев поискаха оставката на Гешев. Преди изслушването главният прокурор и правосъдният министър в оставка си размениха остри реплики.

"Според някои съдебна реформа е прокуратурата да внесе преди 2 години експертни предложения, въпреки че няма законодателна инициатива за това да се отнемат в полза на държавата моторни превозни средства на лица, които са употребили алкохол и наркотици", коментира Стоилов.

Надежда Йорданова, от своя страна, твърди, че едно от основанията за предсрочно освобождаване на главния прокурор са незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления.

"Там има объркване на понятия и съответно при тяхното спазване има съдебни решения, в които се вижда, че съдът констатира незаконосъобразния подход. Нещо повече, г-н Гешев сам е отменил тези методически указания", казва министърът на правосъдието в оставка.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ПОЖАРНИКАРа агент &q
преди 1 година
КАСКЕТА ГЕШЕФФФ ОТКАЗАЛ ДА ОТГОВАРЯ ЗА ОСЕМТЕ ЖУЖЕТА.... Сигнализирай за неуместен коментар