Георги Първанов: България е в политическа криза, Петков е скандален

Президентът определи като "безпрецедентна" кризата в отношенията София - Москва

04.07.2022 | 18:47 Редактор: Жаклина Иванова

България е в политическа криза, а изход не се вижда. Това обяви пред Bulgaria ON AIR президентът  на България (2002-2012) Георги Първанов в първия си коментар след оставката на кабинета "Петков". Той определи като "безпрецедентна" и кризата в отношенията София - Москва.

Шансът за съставяне на нов кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание е минимален, смята Първанов.

"Ще излезе първият проблем - независимо от какво естество - дали ще е енергетика, цените, инфлацията, продоволствената криза и ще се срутят с гръм и трясък, така че не съм оптимист", каза той.

Според Първанов в бъдеше премиерът в оставка Кирил Петков не трябва да заема никакъв управленски пост.

"Поведението на досегашния премиер създаде най-много проблеми на държава, не само на коалицията. Поведението му е непредсказуемо, откровено скандално на моменти, така че нищо по-естествено от това той да бъде сменен. Надявам се, да не е на ключова длъжност в момента, тоест да не продължават проблемите", уточни президентът.

Георги Първанов определи като безпрецедентно експулсирането на 70 дипломати и служители на руското посолство у нас и прогнозира тежки последствия. Посъветва да не се допускат антируски настроения в България, както и антибългарски в Русия.

"Огромна част от тях не са си помисляли за шпионаж. Аз слушах заместника на г-жа Митрофанова, който говореше много искрено и честно. Познавам го и съм сигурен, че това, което каза, е вярно - тези хора обичат България и ние им направихме зло, както и на всички наши приятели в Русия", посочи той.

Тежка зима, която може да се превърне в предизвикателство за много българи, прогнозира Първанов.

"Ако нямаме договор с "Газпром", някой трябва да каже откъде ще вземем газ. С инцидентни доставки на втенчен газ от САЩ няма да се получи. Не вярвам да стане и с азерския газ, който е 1/3 по-малко от това, което потребяваме. Тръгваме неподготвени към зимата. Не виждам някой от новите стари управляващи да мисли сериозно в тази посока", коментира още той.

И призова за конструктивен подход в отношенията по оста София - Скопие, но не по пътя на въздействие върху европейските институции.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
коко
преди 1 година
"тези хора обичат България ......, може и да я обичат , но тяхната родина е Русия и те служат на руските интереси , не на българските! Аз досега не съм чувял някой руснак да вика Слава на България! Сигнализирай за неуместен коментар