Преговори за кабинет: "Промяната", БСП и ДБ се договориха за ясна програма и срокове

Първият проучвателен мандат "Продължаваме промяната" трябва да върнат на президента най-късно в петък

02.07.2022 | 20:00 Редактор: Ваня Кузманова

В търсене на необходимото мнозинство, кандидатът за премиер Асен Василев започна разговори с досегашните си партньори от БСП и "Демократична България". 

"Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България. Постигнахме съгласие да се изготви в кратки срокове програма от експертните екипи от политическо ниво, която да залегне с конкретни срокове до края на годината", заяви номинираният за премиер от "Продължаваме промяната" Асен Василев. 

От левицата останаха доволни, но признаха и грешките, довели до падането на досегашното правителство. 

"Дадохме си сметка и за слабостите, които проявихме. Една от тях беше, че не подготвихме ясна програма със срокове. Затова коригираме днес тази слабост", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Промяна ще има и при комуникацията между партньорите. За поука и грешки от предишното управление заговориха и от "Демократична България", но излязоха с оптимизъм за бъдещото на кабинета "Василев".

"Потвърдихме нашата позиция да дадем своята подкрепа за "Продължаваме промяната", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

С бившия партньор "Има такъв народ" преговори няма да водят. Вратата на преговорите остава отворена за отделни депутати от партията на Слави Трифонов.

"Ако депутатите в "Има такъв народ" са в състояние да вземат самостоятелно решение, без да са обвързани с решение отвън, са добре дошли на разговори. Индивидуално няма да отидем", посочи Асен Василев. 

До достигане на необходимия минимум от 121 гласа "Продължаваме промяната" ще разчитат на независими депутати и на появата на нови отцепници. А от опозицията ги обвиниха в купуване на депутати. Първият проучвателен мандат "Продължаваме промяната" трябва да върнат на президента Румен Радев най-късно в петък.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК