Гешев за руските дипломати: Към този проблем българската съдебна власт няма отношение

"Във време на разпад на държавата, именно ние сме последната преграда пред законите", заяви той

02.07.2022 | 16:00 Редактор: Ваня Кузманова
Гешев за руските дипломати: Към този проблем българската съдебна власт няма отношение

Главният прокурор Иван Гешев отказа да коментира напрежението между Москва и София заради отзоваването на 70 дипломати и дипломатически служители.

Обвинител номер едно беше питан по темата преди началото на Общото събрание на прокурорите за избор на членове на Прокурорската колегия на следващия Висш съдебен съвет.

Интересът към позицията на прокуратурата дойде, защото при почти всички предшестващи процедури по отзоваването на руски дипломати именно прокуратурата подаваше първата информация за открити данни за извършено престъпление, свързано с лице, защитено от Виенската конвенция.

Едва след това се задвижваше и процедурата по обявяването на тези лица за персона нон грата. Нещо, което в този случай направи впечатление, че не беше така.

Затова и на въпрос знае ли прокуратурата и има ли данни за извършени шпионски дейности за някои от лицата, които са посочени в списъка за отзоваване, Иван Гешев отговори:

"В България според българската Конституция има разделение на властите, към този проблем българската съдебна власт няма отношение".

А основното събитие - Общото събрание на прокурорите за избор на представители в следващия ВСС, започна с час закъснение заради липса на кворум, информира БНР. 

В обръщението си към прокурорите обвинител номер едно заяви, че във време на разпад на държавата, именно те са последната преграда пред законите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК