Фрапиращи нарушения в болниците: В Сливен връзват бебета, 1 млн. лв. за шефа на "Св. Екатерина"

При проверка на МЗ са открити огромни задължения и обществени поръчки за хиляди левове

01.07.2022 | 19:01 Редактор: Теодора Патронова

Сериозни нарушения в няколко държавни болници. Това показва проверка на Министерството на здравеопазването, извършена през последните 6 месеца. Сред най-фрапиращите нарушения, според доклада, е това в столичната болница "Св. Екатерина": директорът и е получил близо 1 млн. лв. или над 85 на сто от всички изплатени възнаграждения по граждански договори за три години.

През последните 10 години търговското дружество, под чиято шапка работи болница "Св. Екатерина" е проверявано само веднъж. А нарушенията са се трупали с годините.

"При проверка на сключените граждански договори се установило, че 85% от всички изплатени възнаграждения по граждански договори в лечебното заведение са изплатени на изпълнителния му директор. Общата сума е 952 хил. лева", доц. Васил Пандов.

Сам по себе си фрапиращият размер на средствата не е закононарушение, но в самите договори са установени пропуски.

"Поради постоянното осъществяване за периода на 3 години на договорите, а те са с период на действие на 3 години, представляват само по себе си трудови договори, които при вземане на решение от Съвета на директорите за сключването на договори с изпълнителния директор, той е гласувал сам за себе си", обясни доц. Пандов.

Нарушения и лошо финансово управление са констатирани и в спешния център ''Пирогов''. Прокуристът на лечебното заведение Пламен Милев обяви, че само за една година дружеството има ръст на просрочени задължения от 9 на 17 млн. лева.

На този фон болницата пуска обществена поръчка от 1 млн. лв. за хартия и канцеларски материали. По думите на Милев дори министерства не харчат толкова за такъв вид консумативи. В “Пирогов” са сключени над 1000 договора за 5 години, а плащанията по тях са извършени без съобразяване с реда на постъпване.

Сред болниците със сериозни нарушения е и тази в Сливен, където вече бяха установени случаи на лошо отношение към малки пациенти. Докато им се вливат системи през деня и нощта. Бебетата са връзвани с мотива, че така системите се фиксират.

Дали директорите на тази болница-нарушител, както и останалите с констатирани нередности, ще бъдат уволнени, министър Сербезова не каза категорично. Но потвърди, че информацията веднага ще бъде оповестена публично.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК