Радев връчи мандата на Василев: Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес

Номинираният за премиер: Изключително важно е да имаме кабинет, който да работи в интерес на гражданите

01.07.2022 | 17:07 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев връчи на кандидатурата на "Продължаваме промяната" за нов премиер - Асен Василев, първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в този парламент. Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обяви пред държавния глава номинацията на Василев.

"България е в икономическа, политическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги от растящите цени, за нарастващата неизвестност и нестабилност. Реформите и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза", започна Радев обръщението си към Василев.

"Българските граждани и институции имат нужда от сигурност и предвидимост, от надеждна защита на обществения интерес. А това означава най-вече отговорност за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интересите на гражданите. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес", подчерта президентът.

От страна на "Продължаваме промяната" на срещата с президента присъстваха Асен Василев, Кирил Петков, Андрей Гюров и Никола Минчев.

"За мен това е огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет, който да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото. Той трябва да отстоява българския интерес и независимостта на държавата, както и първият кабинет на "Продължаваме промяната" го направи", заяви Асен Василев.

Това бе първа среща между президента Радев и премиера в оставка Петков. Основната причина бе външната политика на правителството и позициите и действията на Петков.

А от Национално движение "Хан Кубрат" се събраха на протест пред президентството. Те са против съставянето на нов кабинет в този мандат и настояват възможно най-бързо президентът Румен Радев да свика служебен кабинет и редовни избори.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК