Скандал и остри реплики в НС заради напрежението по оста София - Москва

"Нито една държава не си позволява да скъсва дипломатическите отношения", изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова

01.07.2022 | 14:00 Редактор: Жаклина Иванова

Дипломатическият скандал по оста София - Москва беше темата на среднощния председателски съвет, както и в пленарната зала тази сутрин.

След поставения ултиматум напрежението в НС се покачи - депутатите два пъти почти стигнаха до бой. Част от народните представители искат да бъдат изслушани премиерът в оставка Кирил Петков и вицепремиерът в оставка Асен Василев за това как се е стигнало до тази ситуация. Реакциите в парламента относно изгонването на руските дипломати остават в двете крайности.

"Г-н Борисов, изненадана съм от Вашето изказване сутринта. Вие просто искате да се върнете във властта. Никой не си е позволявал това, нито една държава не си позволява да скъсва дипломатическите отношения. Трябва да си дадем сметка за последиците", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Кирил Петков е опасен за руските шпиони и тяхната агентура в България, това е истината", каза Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

"Имате наглостта да говорите, че сваляме правителството под давлението на Русия. Това е тежка идиотия, г-н Гюров. Министър-председателят направи страшна глупост, несъобразявайки се с Минитерския съвет", посочи Тошко Йорданов от ИТН.

"Има моменти, когато трябва да се правят компромиси. Има и такива, при които, когато правиш компромиси, се превръщаш ти в такъв", коментира Томислав Дончев от ГЕРБ.

"Да се отмени тази нота от министъра на външните работи г-жа Генчовска! Защото това е единственото възможно решение, за да бъде защитен националният ни интерес в момента", заяви Борислав Гуцанов от БСП.

"Вие предлагате да реагираме на ултимативните искания на Русия. Ние смятаме, че това ще бъде изключително вредно за България", каза на свой ред Христо Иванов от "Демократична България".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК