Наесен родители може да се редуват да гледат деца в яслите в София

Откакто яслите са станали напълно безплатни, посещаемостта е паднала под 50%

28.06.2022 | 23:05 Редактор: Елеонора Танева
Наесен родители може да се редуват да гледат деца в яслите в София

Родители да влязат като доброволци в детските ясли и да помагат на персонала. Това предлагат директорите на общинските забавачки в София. Основният проблем е, че не достигат медицинските сестри, които според сега действащите норми трябва да се грижат за децата.

Новата наредба на здравното министерство, което отговаря за яслите, дава възможност лекарски асистенти и фелдшери също да бъдат назначавани в тях. 

"Предложението на директорите е да се дава възможност на родителите да се включват в работата в яслите за по 4 часа на ден от тази есен", уточни след срещата си с директорите зам.-кметът Дончо Барбалов. Ако имало много желаещи, ще се изработи график за редуването им, уточнява "24 часа".

"Така родителите ще могат отблизо да видят как преминава един ден в детската ясла и какви са задълженията на персонала. Ще са по-спокойни, като видят действителната грижа за техните деца", приветства идеята д-р Моника Чеуз, шеф на дирекция "Здравеопазване" към общината.

Според зам.-кмета и общинските директори, откакто яслите са станали напълно безплатни за родителите, посещаемостта е паднала под 50%.

Не е редно да "пазиш" мястото, а детето ти да не посещава градината. В същото време родителите на други деца са принудени да плащат за частни забавачки поради недостиг на места в общинските, негодували специалистите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК