Кабинетът "Петков" депозира оставка, Радев насрочва консултации с партиите

"Продължаваме промяната" няма да променя състава на правителството

27.06.2022 | 06:48 Редактор: Тодор Петров
Кабинетът

Очаква се днес да бъде депозирана оставката на правителството на Кирил Петков, след като миналата седмица кабинетът не успя да преодолее вота на недоверие. Предстои президентът Румен Радев да насрочи консултации с парламентарните групи, преди да връчи мандат за съставяне на правителство.

След това президентът има право на три опита за съставяне на правителство. Първият мандат ще бъде връчен на "Продължаваме промяната". Най-голямата парламентарна група има намерение да номинира за премиер отново Кирил Петков. 

Нови разделителни линии се появиха още преди да са започнали консултации за съставяне на нов кабинет на "Продължаваме промяната". От "Има такъв народ" поставиха условие Кирил Петков да не е премиер, а самият Петков заяви, че "Продължаваме промяната" няма да преговарят с ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Съставът на кабинета, който ще предложи "Продължаваме промяната", няма да бъде променен. Ако "Продължаваме промяната" не успее да състави правителство, президентът ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС, откъдето съобщиха, че веднага ще го върнат. 

Третия мандат държавният глава ще връчи на избрана от него политическа сила. Ако и тои мандат не бъде реализиран, Румен Радев ще трябва да назначи служебен кабинет, да разпусне НС и да насрочи нови избори.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК