Нови линии между "Продължаваме промяната" и ИТН: Ще се разберат ли преди консултациите?

Съставът на кабинета, който ще предложи "Продължаваме промяната", няма да бъде променен

26.06.2022 | 18:44 Редактор: Теодора Патронова

Нови разделителни линии се появиха още преди да са започнали консултации за съставяне на нов кабинет на "Продължаваме промяната". От "Има такъв народ" поставиха условие Кирил Петков да не е премиер, а самият Петков заяви с кого няма да преговаря за подкрепа. Съставът на кабинета, който ще предложи "Продължаваме промяната", няма да бъде променен.

Ден преди да подаде оставката на правителството в Народното събрание, премиерът Кирил Петков е готов с кабинет за новия мандат. Изненади няма, но няма и нови лица за четирите свободни министерства на ИТН.

"Съставът няма да бъде променен засега. Тази вечер имаме пак среща. Ние сме много сплотен отбор и продължаваме в същия формат. Не искам да говоря още за отделни министри, защото докато нямаме подкрепата на независими депутати, за които ние се надяваме да продължим, да видим дали имаме такъв шанс", коментира премиерът Кирил Петков.

В търсенето на подкрепа обаче има линии, които няма да бъдат преминати.

"Ние ясно заявихме, че има няколко човека, с които не бихме влезли в преговори. Това са самият Бойко Борисов, г-н Пеевски и ДПС, г-н Костадин Костадинов, самият той, както и Слави Трифонов. Доколкото знам Тошко Йорданов не може да направи една стъпка, или едно изказване, без разрешението на Слави Трифонов. Така че, за съжаление, и с него няма да можем да говорим, но с всички останали сме готови да говорим“, поясни Петков.

От партията на Слави Трифонов обаче са готови да седнат на масата за преговори.

"Ако те говорят с политическия субект ИТН, ние ще отидем на разговори. Ако ще си говорят с отделни депутати, то не е покана към нас. Отношението на Киро към депутатите е като към проститутки, които могат да се напазаруват", заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. 

А подкрепата от "Има такъв народ" е несигурна и с условия.

"Извинявайте, но при всички неща, които направи, особено с това национално предателство, как ще позволим отново да е министър-председател. Това е абсурдно", добави Йорданов.

А след връчването на първия мандат "Продължаваме промяната" има седмица, за да осигури подкрепа за бъдещ втори кабинет. 

Утре се очаква премиерът Кирил Петков да депозира оставката на кабинета в Народното събрание. Тъй като правителството е свалено с вот на недоверие, не се изисква задължително гласуване в пленарната зала, но оставката е формален акт, който е необходим, за да започне процедурата с консултациите при президента с парламентарно представените партии за сформиране на ново правителство в рамките на този мандат. 

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
мафиите
преди 1 година
Чака ни коалиция ПП-ГЕРБ-ДПС! Про-европейска, натовска и про-американска! И ... антинародна! Но, след изборите! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 1 година
Малкият човек,малката партия,поставят големи условия.Оставам в ИТН,само ако Каримански оглави партията. Аланкоолу,виждаш ли някъде някаква логика,или църцориш,колкото да кажеш нещо? Като вече девета дупка на кавала,чакате без да се пъчите. Това беше миналата година и си остава в историята! Молете се да няма скоро избори.Отивате за постоянно на девети глух коловоз на гара по ваш избор. Сигнализирай за неуместен коментар