Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова

Президентът заговори за разнопосочна политика от страна на премиера

25.06.2022 | 18:33 Редактор: Искра Ангелова

Нови искри прехвърчаха между премиер и президент по темата "Северна Македония". Румен Радев заговори за разнопосочна политика от страна на премиера Кирил Петков. И го обвини, че не е бил склонен да защити докрай българските изисквания в спора със Скопие.

Президентът отправи критики към политиците, които са се забавили с взимането на решение за Северна Македония. Радев обвини премиера Кирил Петков, че не се е съгласил с предложението му македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на Северна Македония и това да бъде началото на преговорите на западните ни съседи за присъединяването им към Европейския съюз.

"Отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в Конституцията. Парадоксално е, че беше по-лесно да бъде убеден френският президент и европейските лидери, отколкото българския министър-председател. Депутатите гласуваха празен чек", допълни Радев.

Държаният глава уточни, че разговорите за вписването на българите в македонската Конституция са се водили по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност през януари тази година. А от "Има такъв народ" настояха за разсекретяване на стенограмата от заседанието на съвета при президента.

Тошко Йорданов на няколко пъти обвини Кирил Петков, че е водил своя политика по темата.

Въз връзка с Консултативния съвет на национална сигурност (КСНС) и разсекретяването му по казуса с РСМ, държавният глава заяви: "Това е закрито заседание. 

Според президента Румен Радев интервюто, дадено от премиера пред британското издание "Гардиън", е показателно и премиерът лично е признал, че България изнася оръжие за Украйна. Интервюто е дадено преди вотът на недоверие да бъде гласуван в сряда. 

В него Петков изразява опасение, че България при друго управление ще стане по-мека по отношение на войната и част от нашия износ за Полша ще бъде рязко намален. В България интервюто предизвика коментари дали изнасяме оръжия за Украйна.

"Това интервю пред "Гардиън" много е показателно. Първо, премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна. И, второ, в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова", поясни държавният глава.

От правителствената информационна служба уточниха, че България изпълнява стриктно решението на парламента от 4 май тази година и предоставя помощ само съобразно този документ. Такава позиция изрази и министърът на отбраната.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК