Петков: Днес българската позиция за РСМ беше непроменена

"Хората разбраха, че когато българското правителство даде дума, тя се затвърждава", заяви премиерът

23.06.2022 | 21:49 Редактор: Искра Ангелова
Петков: Днес българската позиция за РСМ беше непроменена

Днес българската позиция за РСМ беше непроменена. Въпреки че имаше наистина големи очаквания и европейците гледаха дали ще има възможност днес да се вземе решението, аз си удържах на обещанието. Много добре комуникирах българската позиция и се надявам, че скоро българската позиция ще стане европейска позиция и тя ще стане възможност за сключване на крайната сделка.

Това каза премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти в Брюксел, където участва в редовното заседание на Европейския съвет.

По-рано днес външната комисия към 47-ото Народно събрание одобри проекта за ветото над Северна Македония на председателя на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.

"Това, което обещах, това се случи и няма кой - нито отвън, нито от вътре, да ме накара да счупя обещанието си. Надявам се, че българският парламент ще направи широко обсъждане, максимално бързо, но това зависи от тях. Хората разбраха, че когато българското правителство даде дума, тя се затвърждава. Днешният ден е пълното доказателство", посочи още Петков, цитиран от БГНЕС.

Премиерът в оставка направи и кратък коментар относно отхвърленото от Димитър Ковачевски френско предложение с думите: Това, което той каза днес е, че всъщност българската дипломация и българската позиция е това, което винаги сме се надявали да имаме. Предполагам, че е много трудно за него да го придвижи.

"Можем да кажем, че днес всички разбраха защо френското предложение е толкова важно и за дългосрочното решение в региона. Доволен съм, че успях да направя комуникацията директно. Нямаше страна, която да каже "не го разбираме", заяви Кирил Петков.

За нас най-важното е да защитим позицията си и не трябва да се поддаваме на различни реторики, каза Петков и по повод изречените по-рано думи от страна на Еди Рама.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК