Консултации и мандати: На ход е президентът Румен Радев

Предстоят опити за съставяне на ново правителство в този парламент

23.06.2022 | 06:50 Редактор: Тодор Петров
Консултации и мандати: На ход е президентът Румен Радев

След като опозицията свали кабинета с успешен вот на недоверие и правителството на Кирил Петков е в оставка, на ход сега е президентът Румен Радев. Предстои държавният глава да насрочи консултации с парламентарно представените партии преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. 

След консултациите за това може ли 47-ото Народно събрание да излъчи нов кабинет, държавният глава трябва да връчи първия мандат за съставяне на ново правителство на най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната". 

Според направените заявки до момента този мандат ще получи премиерът в оставка Кирил Петков. Той ще има 7 дни, за да състави структура на правителство. 

При неуспешен опит възможността да състави кабинет ще получи втората по численост парламентарна група, тази на ГЕРБ-СДС. Ако и този мандат не бъде реализиран, държавният глава ще трябва да избере на коя от останалите парламентарни групи да връчи третия мандат.

Ако и този опит е неуспешен, президентът ще трябва да назначи служебен кабинет, да разпусне 47-мото НС и да насрочи нови избори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК