240 лв. вместо 30 хил.: Украински бежанци събират пари за хотел в Банско

От Министерството на туризма обясниха, че забавянето на плащането е поради технически нередности

16.06.2022 | 17:48 Редактор: Теодора Патронова

Без помощ от държавата е останал хотел в Банско, в който са настанени украински бежанци. В хотела в момента бежанците са принудени сами да събират пари, за да плащат битовите сметки на сградата. Според новия план на правителството, обявен в края на май, за всеки бежанец, хотелът трябва да получи по 15 лева на ден за нощувка и храна.

В хотела на Кирил Зашев в Банско са настанени 30 украински бежанци.

"Очаквахме плащане около 30-ина хиляди лева, а вчера беше извършено плащане към нас в размер на 240 лева. Единственият превод, който сме получили от Министерството са 240 лева. Както и да го разделим, ако го разделяме на брой хора – това са 6 човека, ако го разделяме на един човек – това са 6 нощувки на 1 човек", каза той.

От Министерството на туризма Зашев получил обяснение, че има проблем с въведените от него данни, после се оказало, че липсва код, а накрая му заявили, че системата отчела украинците като българи. 

"Бюрото по труда сами се обадиха и са казали, че от ST са взели данните на тези хора, които са тук. Значи Бюрото по труда има данните на тези хора, в министерството ги няма – как става това?", обясни Кирил Зашев.

Разходите по украинските бежанци и липсата на превод от държавата изправят хотела пред реалната опасност от фалит.

"Ние с последните си кешови пари вчера сме купили храна, продукти, за да си сготвят за днес менюто. Защото те изявиха такова желание, защото с 5 лева всички знаем какво можем да си купим от магазина и може ли един човек да се изхрани сутрин, обед и вечер с 5 лева", обясни още Зашев.

От Министерството на туризма обясниха, че забавянето на плащането към хотела е поради технически нередности. Лицата, които пребивават в обекта, са верифицирани, но за да се преведе одобрената сума е необходимо решение на Министерския съвет, което се очаква в близките дни. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК