Разказът "Талисманът" разпали война: Защо учениците писаха по него и кой го избра? 

В социалните мрежи се оспорва и художествената стойност на разказа

15.06.2022 | 19:43 Редактор: Ваня Кузманова

Вълна от възмущение в социалните мрежи заради разказа "Талисманът", който преразказваха седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. Потребители коментират и политическите възгледи на писателя Красимир Бачков. 

"Имам си ритуал по заспиването. Като легна и затворя очи, започвам да си мечтая за разни работи. Снощи заспах много късно, защото си мислех за Зорница и за нейните огромни, пълни с болка очи". Така започва разказът "Талисманът" от Красимир Бачков, по който писаха седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. Както творбата, така и личността на автора обаче предизвикаха разнопосочни мнения. 

"Моите политически възгледи са лично мои, нямат никаква връзка с разказа, който беше на матурата. В разказа се говори за две деца, за доброто, което се случва между тях и не виждам причина тези неприятни надничания във Facebook от хора с разбирания, различни от моите", каза писателят Красимир Бачков. 

След матурата той написа в профила си във Facebook: 

"Днес на матурите по БЕЛ се падна мой разказ. За разлика от писателите, храненици на Сорос, които вечно са в прожекторите и новините, аз получих своето признание". 

"Когато този автор стана известен вчера, съвсем случайно, той веднага излезе и започна да хули така наречените соросоидни писатели. Aз май се броя към тях. Нещата, които този човек споделя в социалните мрежи активно са свързани с 5G, с антиваксърска агитация, изобщо това е човек със странни разбирания за живота и опасявам се чиновниците от МОН споделят тези разбирания", заяви писателят и рекламист Радослав Бимбалов. 

Преглед на профила във Facebook очертава Бачков като антисистемен привърженик на определена политическа партия. 

"До вчера не бях чувал името му даже и разказа не съм чел, макар че сега в тази ситуация се провокирах да го прочета и в края на деня ще го направя. Разбрах от хора, които са го чели, че разказът е съвсем на ниво, хубав, занимателен и подходящ за деца в тази възраст. За първи път се получава, така че неслучаен човек изказва положително мнение за "Възраждане" и предизвика реакции, основани на различни емоции завист, страх, омраза – все неща, които са от гамата на ниските страсти", посочи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.  

"Аз на "Възраждане" съм им дал кредит на доверие от тази есен. Партиите от всякакъв цвят са ми еднакво неприятни, но те изповядват нещата, които мисля аз – говорят за България, не са продажници", каза Красимир Бачков.  

А в социалните мрежи се оспорва и художествената стойност на разказа. 

"Някой в МОН е решил, че този текст е подходящ да бъде даван на деца, които искаме утре да четат книги, да пишат, да бъдат свестни българи и това е ужасяващо, защото този текст е бездарен, некадърен, неграмотен, нескопосан, нищо хубаво не мога да кажа за него', изтъкна Радослав Бимбалов. 

За Bulgaria ON AIR от Министерството на образованието уточниха, че разказът е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за матурите в VII клас. В "Талисманът" се разказва за ученически оркестър, който организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче, което оздравява.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК