Министрите на ИТН напуснаха, наследниците им стават ясни след гласуването на бюджета

Асен Василев се надява НС да прояви разум и отговорност

13.06.2022 | 13:36 Редактор: Тодор Петров

В кабинета на Кирил Петков вече няма министри на "Има такъв народ". Днес оставките си депозираха енергийният министър Александър Николов и министърът на външните работи Теодора Генчовска. Мотивите и на двамата са чисто политически са свързани с намерението на ИТН да напусне управлението.

Те остават на постовете си, докато оставките им не бъдат гласувани в парламента. Кога ще се случи това - не е ясно. Под въпрос остава и кои ще са новите титуляри на свободните ведомства. 

"Нямаме готови имена. С двама от министрите, с които аз съм работил по-близко, имам много добри впечатления от тяхната работа - Радостин Василев и г-н Николов. Финансите и външните работи не работят много често заедно", заяви вицепремиерът Асен Василев.

Официалните рокади се очакват след гласуването на актуализацията на бюджета в пленарната зала, за която обаче управляващите нямат мнозинство. 

"Миналата година нямаше ясно изразено мнозинство, мина една разумна актуализация на бюджета, тъй като депутатите се отнесоха отговорно към това, което българският народ и българският бизнес очаква. Предполагам, че и това Народно събрание ще прояви същото ниво на разум и отговорност", сподели Василев.

Според експертите обаче, кабинетът "Петков" има броени дни живот. За мнозинство в пленарната зала липсват 12 депутати. Без тяхната подкрепа актуализацията няма да бъде приета. Промените в държавния бюджет ще бъдат разгледани в пленарната зала през тази седмица. 

По информация на Bulgaria ON AIR, парламентарната група на ИТН е събрала подписи за искане за свикване на закрито заседание на парламента по казуса със Северна Македония. От партията ще настояват пред депутатите да бъдат разсекретени документи.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК