Трифонов питал Петков защо Каримански да не е шеф на БНБ, той: Защото е леке

Това бил последният разговор между двамата, стана ясно по време на интервю с лидера на ИТН

12.06.2022 | 18:50 Редактор: Здравко Черкезов

В едно редките си интервюта, лидерът на ИТН Слави Трифонов беше гост в собственото си студио, след като сам избрал водещия. Интервюращият Константин Вълков опита да провокира Трифонов с въпроси защо оставя страната без правителство в момента на война. 

— Тогава защо напускате правителството?
— Заради МАКЕДОНИЯ! Заради Македония! Нарушено коалиционно споразумение. Кирил Петков води двойна политика по отношение на Северна Македония и в това съм убеден – не, а знам, че е така.

Министерствата, които са управлявани от ИТН, са били пропуснати с бюджета, смята Трифонов. А партията му е унижавана от другите в коалицията. 

"Тези хора не стават за това да се занимават с власт, с управление на държава. Те трябва да стоят далеч от властта – максимално далеч, максимално дълго време", категоричен бе лидерът на ИТН.

"Правя избор между лошо и по-лошо. Моят избор – по-малко лошо, е да не продължа да участвам в тая коалиция. По-лошо е, ако остана и тези хора продължат да управляват", поясни той.

Трифонов разказа и ситуация, в която останалите коалиционни партньори се били събрали, за да обсъждат избора на шеф на БНБ. Тогава премиерът Кирил Петков му се обадил и заявил, че не иска Любомир Каримански да поеме поста. 

"Щото, казва той, и аз не харесвам разни хора. Той казва – Каримански е леке. Каза го пак. И му казах, че за последен път разговаряме", разказа певецът.

Трифонов отговори на спекулациите, че напуска коалицията, за да даде възможност на ГЕРБ и ДПС да управляват: "Нямам нищо общо с никакви "Капъкуле"-та, ДПС-та, ГЕРБ-ове, нямам! Аз съм самостоятелен играч."

В интервюто, дълго повече от час и половина, Трифонов благодари на министрите, които подават своите оставки.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК