Петков на срещата с Шолц: Трябва гаранция за включването на българите в Конституцията на РСМ

Германия призова България да намери път и разрешение на казуса

11.06.2022 | 18:51 Редактор: Искра Ангелова

Шанс за сделка между България и Северна Македония видя при своето първо посещение в България германският канцлер Олаф Шолц. Визитата е в рамките на неговата балканска обиколка, включваща още Косово, Сърбия, Гърция и Северна Македония.

Дипломатично, но достатъчно настоятелно, Германия призова България да намери път и разрешение на казуса с еврочленството на РСМ.

"Настоявам и подкрепям постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания", заяви канцлерът на Германия.

"Ние се обединихме, че двете правителства продължават да работят в тази посока, като българското правителство ясно изказа позицията на България за условията, които трябва да се случат, за да може да напреднем в тази посока", поясни българският премиер Кирил Петков.

Преди посещението си у нас - Шолц се срещна и с премиера на РСМ Димитър Ковачевски. Македонският премиер подчерта, че външните министерства на България и Северна Македония водят задълбочени разговори, но на този етап напредък няма.

От своя страна Петков отново подчерта, че критериите София да каже "да" на Скопие остават непроменени. Германия също подкрепя нашите изисквания.

"РСМ и другите държави от Западните Балкани трябва да имат сигурна европейска перспектива. Подкрепям това, че Северна Македония трябва да изпълни всички условия. Мисля, че България и РСМ са узрели да тръгнат по този път", допълни Шолц.

"България има три основни приоритета, за които ЕС трябва да бъде част от гаранцията, за да може да имаме стъпки напред. Първото нещо е да видим всички възможности да се гарантира включването на българите в Конституцията на РСМ", подчерта Петков.

На срещата в МС участваха и двама от министрите на ИТН. Това са външният министър в оставка Теодора Генчовска и енергийният министър Александър Николов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК